Günler su gibi geçer

Kızıl şarap testilerinden damla damla

Sevdiceğim! Sözler kurşun gibi ağır,

Ellerin soğuk, gözlerin sağır…

Rüzgar kimi zaman vurur, kimi zaman kudurur,

Evren bir kuşun ağzında solucan misali,

Çırpınır durur… diyor ya Haluk Levent “anlamadın” isimli o harika şarkısında….


 

Şarkılarına bir çok anı yüklediğim güzel insan, anlamadın diye haykırırken, yüreğimizdekileri haykırıyor sanki… evet aslında aşklar, savaşlar, kavgalar, barışlar… her şey anlaşılmakla alakalı. Ne kadar anlaşıldığını, karşıdakilerin seni anladığını düşündüğün kadar mutlusun bu hayatta.

Bazen bir tek kelime dökülmeden dilimizden, bizi herkesten çok ve derin anlayan insanlar olur. Onlar ne kadar uzun süre hayatımızda kalırlarsa o kadar mutlu zamanlarımız olur. Gittikleri zaman yeri dolmaz insanlar hep bu sizi herkesten iyi anlayan insanlardır. Onların diğerlerinden farkı aranızda çok farklı bir çekim olması, sadece bazen bir şarkıyla, bir bakışla içinizden geçen her şeyi anlatabilmeniz, onun da anlayabilmesidir. Hani yüreğinizdekileri anlatmaya kelimelerin kifayetsiz kaldığı zamanlarda imdadınıza yetişen harika insanlardır onlar. Bazen belki biz de başkaları için bu görevi üstleniriz. İşte o zaman diğer insanlardan bir farkımız, karşı tarafın yüreğine dokunduğumuzda gönüllerinde farklı bir yerimiz olur.

İşte bu insanların yokluğuna derin yalnızlık diyorum ben. Bir çok insan kalabalıklar içindeki yalnızlık da diyebilir. Telefon rehberinizde yüzlerce insan olsa da, şunu yapalım bunu yapalım diye size teklifler sunan dostlar olsa da, kendinizi çok derin bir boşlukta hissedersiniz. Önceleri kendinizi anlatmaya çalışırsınız başka insanlara. Ama kendinizi kelimelerle anlatmaya çalışmak ne kadar sıradan ve sıkıcıdır. Oysa onlar hayatınızdayken öyle midir… “En büyük dertler nasıl da geçer, seven biri seni sardığında” diyor ya Mirkelam, evet sadece sarılmaları yeter, ruhlarıyla sarmaları ruhumuzu.

Belki ruh eşinden bahsettim, belki kara sevdadan… ismi ne olursa olsun bizi derinden anlayanlardan bahsettim. Bizi anlamaları için kelimelere gerek duymayanlardan bahsettim. Peki “anlamadın” başlığı ne için? İşte kendileri ve bizim için ruh eşliğinin birer parçası olan bu insanların, kalp bedenden ayrılınca yaşayamayacağını anlamayarak, başka limanlara yelken açmalarına ince bir gönderme bu başlık. Bir bakışla anlaşabilecek kadar derin duygular paylaştığınız insanların bu büyük anlayışsızlığına şaşırma ve ince bir sitem bu başlık….