“Ama” ları “Fakat” ları günlük yaşamımızda çoğu kez kullanırız. Özellikle eleştiri getireceğimiz bir konunun önüne getiririz ki, inandırıcılığımız fazla olsun. İkna çabamız boşa gitmesin.

“Ama” lar, “Fakat” lar, “Lakin” ler siyaset dilinde de çok kullanılır. Hatta konunun kabul,  takdir söylemi ile başlayıp ne kadar ağır bir eleştiriye döndüğüne şaşar kalırsınız. Karadeniz’de bulunan doğalgaz rezervi ile ilgili siyasi söylemlerde olduğu gibi.

Çarşamba günü Sayın Cumhurbaşkanımızın ipucunu verdiği müjde ile ilgili tüm halkımız bir heyecan dalgasına kapıldı. Nihayet Cuma günü bahsi geçen müjdenin, Karadeniz açıklarında bulunan 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi olduğu açıklandı. Ardından haber bültenlerinin, haber programlarının, medyanın ve haliyle halkın en önemli gündemi bulunan doğalgaz yatakları oldu.

Uzmanların açıklamalarına göre bu doğalgaz, ülkemizin enerji ihtiyacını ortalama 6-7 yıl karşılayacak. Müjdenin bir adım ötesi, aynı bölgede çok daha büyük doğalgaz yataklarının varlığının ipuçlarını vermekte.

Bu müjdeye özellikle muhalefet partileri tereddütlü yaklaştı. Birkaç cılız tebrik,  takdir ve teşekkür söyleminin ardından bu keşfi küçümseyen, sondajını sorgulayan, maddi karşılığı ve ekonomik değerini basitleştirmeye çalışan söylemler geliştirmeye başladılar. Yazımızın başlığında ve giriş paragrafında belirttiğimiz gibi, çok güzel, takdiri hak ediyor,

Ama…  

Fakat…

Lakin…

Oysa ortada somut, net bir başarı var. Türkiye, tarihinin en büyük enerji kaynağı yataklarını keşfetti. Bahsedilen 320 milyar metreküplük bir doğalgaz yatağı, Türkiye şartlarında değil, dünya şartları dahilinde büyük bir rakam. Bu başarı Türkiye’nin özellikle son on yıldır her alanda sürdürdüğü milli ve yerli kaynak kullanma çabasının bir ürünü. Kendi sondaj gemin, kendi personelin…

Nasıl ki O sondaj gemisinde çalışan her mühendisi iktidar partisi yanlısı olarak göremeyiz. Bu başarıyı da tamamen iktidar partisine mal etmek yanlış olur. Bu tüm Türkiye’nin başarısı. Tüm Türkiye’ye verilmiş bir müjdedir. Siyasi yönden aslan payını tabi ki iktidar partisi alacaktır.

Netice itibari ile, bu keşif, muhtemelen ülkemiz açısından bir dönüm noktası olacaktır. Kışın en sert geçtiği günlerde, sıcak evimizde otururken, siyasi gerilim yaşadığımız hiçbir ülke, vanaları kapatmakla bizi tehdit edemeyecektir.

Emeği geçen herkese “Ama’sız, fakat’sız, lakin’siz” sonsuz teşekkürler…