İlimizde yaşayan insanların yüzde doksanlık kesimi buralı. Yani Kahramanmaraşlı. Nüfus artış hızı, doğum oranlarının üstünde olsa da, aldığı göç, kendisine bağlı ilçe ve köylerden. Dışarıdan göç almıyor. Kozmopolitik bir yapısı yok.

Genel itibari ile dışarıdan bakılınca kendi içine kapalı, mutaassıp, dini öğe ve değerlerinin ön plana çıktığı, ahlaken yozlaşmamış bir izlenim vermekte. Yine dışarıdan bakılınca bu değerlerine ters düşebilecek hal hareket ve tavırlara hoş görüsü olmayan bir şehir izlenimi vermekte.

“Kızım orası mutaassıp, dindar bir şehir. Kılık kıyafetinize dikkat edin. Ramazan ayında orucunuzu açıktan yemeyin.”

Oluşturmuş olduğu bu izlenimden dolayı, başka illerde yaşayan insanlar çocuklarını ilimize okumaya gönderirken bu tür telkinler verirler.

Evet, konumuz yazı başlığından anlaşılacağı üzere Aleyna Tilki.

İlimizde vereceği konser, özellikle sosyal medyadan gelen yoğun tepkiler nedeni ile iptal edildi. Aleyna Tilki iyi midir? Kötü müdür? Aleyna Tilki kötü bir rol model midir? Bunların hepsi tartışma konusudur.

Evet Aleyna Tilki kötü bir rol modeldir. Özellikle yaşıtı olan çocuklar için kılık kıyafeti ile, klipleri ile, daha  reşit olmadan içkili gazinolarda sahne alması itibari ile kötü bir örnektir. Tıpkı Bülent ERSOY gibi. Tıpkı Yılmaz MORGÜL gibi. Deniz SEKİ gibi.Hatta dansözlükten şarkıcılığa terfi eden Sibel CAN gibi. Bunlara onlarca örnek eklenebilir.Sanat dünyamız maalesef uç fikirler ve yaşantılarla dolu, ayda bir sevgili değiştiren, uyuşturucu  kullanan, ahlaki çöküntü içerisinde bulunan sanatçılar! İle dolu. Ancak problemimiz bu değil. Problemimiz Aleyna Tilki de değil.Problemimiz Kahramanmaraş ve imajı.

Biz şehir olarak bu isimlerin hangilerine karşı duracağız. Hangilerinin şehrimize gelmesine izin verip hangilerine hayır diyeceğiz.

Ulusal basında yer aldığı şekilde, “Kahramanmaraş’taki Aleyna TİLKİ konseri, gelen yoğun tepkiler üzerine iptal edildi” haberi Kahramanmaraş’a ne katmıştır, ne götürmüştür?

“Bağnaz, tutucu, gerici, farklı düşüncelere ve hayat tarzlarına karşı bir Kahramanmaraş düşüncelerini, ön yargılarını kuvvetlendirmiş midir?

Belki de Antalya’dan, Mersin’den, Muğla’dan, İstanbul’dan çocuklarını okumak üzere ilimize gönderen anne babalar artık bir daha düşüneceklerdir. İlimize yapacakları turistik geziler için bir daha düşüneceklerdir.

Bu illerde yaşayan çocuklar üniversite tercihlerinde ilimiz için bir daha düşüneceklerdir.

Hoşgörü kavramı, temel anlamında çok doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü hoşgörü kavramı içinde katıksız doğrularından emin bir hoş gören ile hatalarına rağmen hoş görülen vardır.

Mesele, en azından hoş gören olabilmek. Şehrimiz için. Kahramanmaraş ismi için.