TÜİK Hatay Bölge Müdürlüğü verilerine göre ; Kahramanmaraş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı 2016 Kasım ayı sonu itibarıyla 208 bin 966. Bu araçların hepsinin trafiğe çıktığını ve 10'ar dakika kırmızı ışıklarda beklediğini farz edersek, rolantide yakılan yakıtın, vakit kaybının, atmosfere ekstradan salınan zararlı gazların büyük bir yekün tuttuğunu görürüz.

Son teknoloji otomobillerde artık start-stop teknolojisi adı verilen bir teknolojiye yer verildiğini görüyoruz. Bu teknolojiyle araç frene belli bir süre sürekli basımlarda motoru durdurarak hem yakıt, hem zararlı gaz salınımını sıfıra indiriyor. Tabiki bu teknoloji yeni bir teknoloji olması ve genelde son model lüks araçlarda olmasından dolayı şu anda sayılı. Yani yukarıda belirttiğimiz araçların çoğu eski teknoloji. Peki bu duruma nasıl çözüm bulunabilir sorusunun cevabı Büyükşehir Belediyesi tarafından trafik ışıklarında beklemeyi bazı uygun kavşaklarda ortadan kaldıran akıllı kavşak çalışmalarında yatıyor. Madalyalı kavşakta yapılan düzenlemelerle ordaki ışık sistemi tamamen kaldırıldı. Gayberli kavşağındaki düzenlemelerle yine sorun minimize edildi. Yapılması planlanan Karamanlı ve Anadolu Lisesi kavşak düzenlemeleri de yine trafik sorununa can olacak gibi görünüyor. Kayseri güney çevre yolu Ağcalı kavşağında da düzenleme çalışmaları yapılmakta. Sarayaltı yolunun Trabzon caddesine alternatif olabilmesi içi kamulaştırma çalışmaları başladı. Kentin trafik yoğunluğunun azaltılmasına dair çalışmalar bizleri memnun ediyor.

Tabi bu gelişmeler olurken hala aksayan bazı uygulamalar da yok değil. Trabzon caddesi Valilik güzergahı yol kenarına sabitlenmiş dubalar olmasına rağmen araç sürücülerinin hala oralara araç park ettiği ve bunun yoğun olan trafiği daha da çekilmez hale getirdiği görülüyor. Dubaların kaldırılarak kontrolün trafik polisi denetiminde olması yolun genişlemesini sağlar. Kale kavşağının düzenlenmesi yerinde olsa da ulu cami karşısında hala mevcut olan dönüş kavşağının sadece 100 metre aşağısında arasa camii dönüşü kullanılabilecekken neden trafiği engellediği anlaşılamıyor. Oraya bir üst geçit yapılarak ışığın kaldırılması trafiği akıcı bir hale getirecektir. Öğretmenevi caddesinin tek şerit olması ne yazık ki en az 3 şerit park yapılmasından dolayı bir fayda sağlamıyor. Kontrollerin daha sık yapılması gerekiyor. Bazı yollarda uygulanan yeşil dalga hızı uygulamasının bir çok uygun yol için uygulanması belli hızlarda seyahat eden araçların kırmızı ışığa daha az yakalanmasını sağlayacağı için gerekli.

İcraatlar güzel gitse de eksiklerin tamamlanması emeklerin boşa gitmemesini sağlayacaktır.