Yahya Kemal Beyatlı'nın güzel bir sözü vardır: "Ahmed Yesevî kim? bir araştırın, göreceksiniz, bizim milliyetimizi asıl onda bulacaksınız. " 

UNESCO (Eğitim Bilim ve Kültür teşkilatı), 2016 yılını Ahmet Yesevi yılı ilan etmişti… Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığınca, Hoca Ahmed Yesevi'nin "Fakr-name" kitabı, UNESCO 2016 Hoca Ahmed Yesevi Yılı anısına 39 yıl sonra yeniden yayımlandı. Fakr-name ;Ahmed Yesevi'nin öğrencileri tarafından yazılmış ve kendisine mal edilmiştir. Çağatay Türkçesi ile yazılan Fakr-name'nin Taşkent, Duşanbe ve Almatı kütüphanelerinde bulunan nüshaları, Prof. Dr. Eraslan tarafından 1977'de yeni harflere çevrilerek basılmıştı.
Ahmed Yesevi, 1093 – 1166 yılları arasında bugünkü Kazakistan’da yaşamış bir düşünce insanı, din adamıdır. Türklerin Müslümanlaşmasında büyük etkileri ve katkıları olmuştur. Milletimize İslam’ı, İslam ahlakını öğretmiş, sevdirmiştir. İslâmiyet'i benimseyen Türk'ler, Ahmet Yesevi sayesinde Türk - İslâm sentezine dayanan yeni bir kültür sahibi olmuşlardır. Hoca Ahmed Yesevi eserlerinde insanlar arasındaki dostluğu,sevgiyi,dayanışmayı;dünyayı,Tanrı ve insan sevgisi ile kucaklamayı ,Kur'an'dan aldığı ilham ile öğretir. Anadolu'ya hiç gelmemiş olmasına rağmen Anadolu'da da tanınan ve sevilen Ahmed Yesevi; Mevlânâ, Yunus Emre ve Hacı Bektaş-ı Veli gibi Anadolu ekollerini etkilemiştir. Türbesi, Kazakistan'ın güneyindeki Türkistan kentinde 1389 ile 1405 yılları arasında Timurlenk tarafından yapıldı. 2002 yılında UNESCO tarafından dünya tarih eseri olarak kabul gördü. Ahmed Yesevi'nin türbesi Türkiye Cumhuriyeti tarafından yeniden tamir edilmiştir.