İlk insan ve ilk peygamber.

Başlangıç denilince yüreğimize tarifsiz mutluluk ve buruk bir acı gelir.Nerede idik?Kimden ayrıldık?Sonumuz ne olacak?

Bilgiyi aralamak için büyük bir kapının önünde olduğumuzu anlıyoruz.Eşikte beklemek yok”Bismillah” deyip varlık dünyasına girmek şart.Akıl ın düşünce malzemesi ne kadar çok,ilk ve son dediğimiz anda her varlık başını uzatıp “Ben de varım”der gibi bizim tarafımızdan ilgi bekliyor.

Adam ya da insan!

Birinci kelime topraktan yaratıldığımıza ikinci kelime ise nisyan özelliğimize yani unutkanlığımıza vurgu yapıyor.Adem(a.s)ın topraktan yaratılması da evre ,evre oldu Allahu Teala “Nefha”yı yani ruhu şekillenmiş toprağa koyunca Adem(a.s) vücut buldu.

Allahu Azimşan meleklere Ademe secde etmelerini buyurdu, Cin olan İblis in dışında bütün yaratılmış olanlar Ademe secde etti,İblis, Adem (a.s) ın balçıktan kendisinin ateşten yaratıldığını öne sürüp”Ben o ndan daha hayırlıyım (Araf 12,17)ben bir çamur olarak yarattığın kişiye secde edermiyim hiç”(İsra,61)diyerek yoldan çıktı.

Yüce Allah;melekleri ,Adem (a.s)secde ettirdikten sonra ,O na her şeyin isimlerini öğretti böylece Adem(a.s)bilgi ve hikmetçe bütün varlıklardan üstün oldu.

Havva annemiz de bu aşamalardan sonra yaratıldı.Allahu Azimşan cennet de birlikte yaşayan Adem(a.s)ve Havva annemize bir ağaca el uzatmamalarını ve iblisin düşmanlığını unutmamalarını buyurarak uyardı.İblis bir vakit sonra sözleriyle Havva annemizi hüzün içinde bıraktı kaygıdan kurtulmaları içinde yasak meyveden yemeğe ikna etti bundan sonrada Adem ve Havva annemizin yeryüzü hayatı başladı.

Zıtlar arasındaki ahengi kavrayan Adem(a.s)ın imtihanı yeryüzünde şekillendi.

Dünyanın zorlukları önüne sürülen Adem(a.s) çalışmaya ve kendini af ettirmek için ibadete yöneldi,çocukları oldu uzun yılları yaşadı.Cebrail (a.s)Adem (a.s)yanına gelip,”Ben sana üç şey getirdim,birini seç al”dedi.Adem(a.s)”Ey Cebrail!Nedir onlar?diye sordu.Cebrail(a.s)”Akıl,din,haya”dedi.Adem(a.s)”Akıl ı seçtim”dedi.Cebrail(a.s),haya ile dine”Akıl ı size tercih edip seçti.Siz dönüp gidin “dedi.Onlar;”Biz her nerede olursa olsun ,akıl ile birlikte bulunmakla emir olunduk”dediler ,akılın yanından ayrılmadılar.

Adem (a.s)evlatlarına Allaha kulluğu ve yeryüzünü imar etmeyi vasiyet ederek Hakkın rahmetine kavuştu.