Siyaset bir garip oyun. Bir başka er meydanı. Ya da er kalabilme savaşı.

Siyaset güç savaşı. Zeki olmak gerek, yetmiyor.

Donanımlı bilgili, eğitimli olmak gerek; yetmiyor.

İnsan ilişkilerinizin kuvvetli, çevrenizin bol, destekçinizin binler bazen milyonlar ile ifade edilmesi gerekiyor; yetmiyor.

Siyaset tam bir satranç oyunu. Sağlam taşlarınla, doğru zamanlamayı bulup, gerekli hamleyi yapma sanatı.

Bilahare nezdimde siyaset, sanat değil. Sanatın özü üretmek. Siyasetin malzemesi üretilenler özünde hamleler yapmak.

Ülkemizde her seçim çok çok önemlidir. Sıradan, sakin, heyecan düzeyi düşük seçim ortamı düşünemezsiniz. Siyasilere sorsan her seçim hayati seçimdir. Ucu, ülke bekasına kadar dayanır.

Amerika Birleşik Devletlerinde seçimlere katılım oranı yüzde elli civarındadır. Pek çok Avrupa ülkesinde yüzde 60 seviyelerinde. Bizim ülkemizde yüzde 70-75 bandını düşmez.

Bu demokrasi adına onur vericidir. Katılımcı ve çoğulcu demokrasi, ülke yönetiminde herkesin söz sahibi olması anlamına gelir.

Olayı birde tersten okursak; Seçime katılım oranının düşük olduğu ülkeler, seçimleri beka sorunu olarak görmez. Standart bir yaşamları ile, sağlam güven hisleri vardır. Seçimleri hangi parti kazanırsa kazansın, hangi parti iktidar olursa olsun, güvenlik, eşitlik, özgürlük gibi temel haklarından sapma olmaz. Onlar için seçimlerin hayati değeri yoktur.

Maalesef ülkemiz bir türlü seçim ortamından, siyasi partiler seçim ve seçilme psikolojisinden kurtulamıyor. İktidara gelme çabasının amacı, ülkeye hizmet etme reel gerçeğinden yola çıkacak olursak, iktidar partimiz bile, yeni seçimlere odaklanmaktan ekonomide, siyasette atması gereken radikal adımları atamıyor,

Vatandaş olarak hepimizi ilgilendiren bir husus daha var ki, yazımızın ana teması da bu aslında. 31 Mart 2019’da yapılacak belediye seçimlerinde Hazine'den 5 partiye toplam 670 milyon lira yardım yapılacak. 31 Mart seçimleri için en büyük payı 291 milyon lirayla AK Parti alırken, en düşük yardım 68 milyon lira olarak İYİ Parti’ye verilecek.

Maalesef bu para bize yol su ve elektrik olarak geri dönmeyecek. Etrafı kirleten flamalar, bayraklar, gece günüz çalan parti müzikleri, araç konvoyları ve bol bol egzoz kokusu olarak geri dönecek.

Ne yapacağız şimdi, hangi parti yada başkan adayının müziğini daha çok duyarsak ona mı vereceğiz oyumuzu?