DİYET KELİMESİ HER ZAMAN BİREYLERİ KORKUTMUŞTUR. BU NEDENLE SAĞLIKLI BESLENMENİN ZOR OLMADIĞINI GELİN Bİ İNCELEYELİM. BU HUSUSTA NELER YAPABİLECEĞİMİZİ 20 MADDE İLE SİZE SIRALIYORUM SEVGİLİ DANIŞANLARIM:

1. Fast food restoran halkalarından uzak durmalıyız.

2.Şekerli ve unlu gıdalardan uzak durmalıyız.

3.Acıkmadan sofraya oturmamalı ve doymadan kalkmalı ve fazla yemekten kaçınmalıyız.

4.Televizyonun karşısında yemek yememeliyiz.Bu şekilde ne kadar yediğiniz farkında olmayabilirsiniz.

5.Lokmalarımızı iyice çiğnemelisiniz. Çiğneme besinlerin emilimini kolaylaştırır ve dengeli beslenmeye katkıda bulunur.

6.Yemeği yavaş yemeli, her lokmadan sonra çatal veya kaşık tabağın yanına bırakılmalı ve ancak lokma yutulduktan sonra elimize almalıyız.

7. Alkol ve sigaradan uzak durmalıyız.

8. Gün boyu atıştırmaktan kaçınmalıyız.

9. Şekerli içeceklerden uzak durmalı, çay veya kahve içiyorsak şeker atmamalıyız.

10.Yemeklerin tadına bakmadan tuz eklememeliyiz.

11.Beyaz ekmek ve unlu gıdalar yerine tam (komple) tahıldan mamul ekmek tüketilmeliyiz.

12.Baklagiller (yeşil fasulye, mercimek, yerfıstığı, bezelye) sağlıklı gıdalardır. Haftada 2 kez tüketmeye gösteriniz.

13.Kuru meyveler (incir, kuru erik, kayısı, kuru üzüm, kuru dut) aşırıya kaçmadan yenmeliyiz.

14.Kuru yemişler (badem, fıstık, kabak çekirdeği, fındık, kaju fıstığı) sağlıklı gıdalardır ve kan şekerini yükseltme hızları düşüktür. Ancak sağlıklı diye miktarını da aşmamalı ve diyetisyeninizin önerdiği ölçülerde tüketmelisiniz.

15.Patates dışında sebzeler ve meyveler sağlıklıdır. Ancak fazla şekerli olan meyvelerden fazla yememelidir. Meyve suyu yerine meyve tercih edilmelidir. Çünkü meyvelerin içerdiği lifler sağlığımız açısından hayati önem taşımaktadır.

16.Beyaz şeker ve ürünleri yanında diyet ürünlerden ve suni tatlandırıcılardan da uzak durmalıdır.Şekerin tadı bile metabolizmayı harekete geçirerek vücudun şekerli bir besin tüketmiş gibi tepki vermesine, yani pankreas bezinin insülin salgılanmasına sebep olduğu gösterilmiştir. Tabi bu hormon gerektiği gibi kullanılmayacağı için kan şekerini düşürecektir. Dolayısıyla zararlı olacaktır.

17.Kötü beslenmeye karşı alınabilecek en iyi tedbir hiç olmazsa günde bir öğün ailecek sofra başında yemeği yemektir. Özellikle çocukların sağlıklı beslenmeleri ve uygun damak tadı alabilmeleri açısından önemlidir.

18. Zeytinyağı sağlık için idealdir.Zeytinyağı antioksidan olduğu gibi iltihapları önleyici etkiye de sahiptir. Kolesterolü düşürür. Kanseri engeller. Köy tereyağı da oldukça yararlıdır, tavsiye edilir. Ancak kişi başına tüketim miktarı aşılmamalı ve bir yağ çeşidi olduğu unutulmamalıdır.

19.Yumurta hayati besinlerdendir.Beyaz kısmının içerdiği proteinlerin biyolojik değeri çok yüksektir. Sarısı ise yağ, kolesterol ve proteinden oluşur. Omletiyle, menemeniyle, pastırmalı ve sucuklusu ile, çılbırı ve daha başka birçok çeşidiyle harika bir besindir.

20. Yararlı gıdaları sayarken beden ve ruh sağlığımız için olmazsa olmaz bir kural da egzersiz ve hareketli yaşam tarzıdır. Her gün yarım saat kadar yürüyüşe, asansör yerine merdiven kullanmaya, çok oturmaktan kaçınmaya önem verilmelidir. En iyisi akıllı telefonlarımızı günde en az 10000 adım yürümeye göre ayarlamalı ve bunu gerçekleştirmeliyiz.

Sağlıklı günler..